Heksekunst og Paganisme,  Ritualer,  Sabbater,  Spirituell prakis

Ostara – våren er her!

Hva er Ostara?

Ostara er en paganistisk høytid, eller sabbat, som kommer på samme dag som vårjevndøgnet som varierer litt fra år til år mellom 20.-23. marsDette er fra gammelt av vårens første offisielle dag i den nordlige halvkule. Fra og med denne dagen blir dagene litt og litt lengre enn nettene. Noe som fører til mer varme som igjen skaper fortgang i vekst og spiring rundt omkring.

Når det er vårjevndøgn er natt og dag like lange.

I samme øyeblikk går vi inn i Værens tegn, dyrekretsens første tegn, og det er på mange måter en ny start som kommer sammen med denne vidunderlige høytiden. Vi blir fylt med energi og pågangsmot for en ny start av naturens syklus.

Dette er en sabbat som er en hyllest til våren, fruktbarhet og skapelse, ofte er den knyttet til påske. På engelsk heter påske Easter, og Ostara skrives også ofte som eostre. I 2024 kommer Ostara en uke før påsken feires i Norge.

Det paganistiske årshjulet

Gudinnen våkner fra sin vintersøvn

Gudinnen våkner etter søvnen og hun gjør seg klar for å snart møte sin make.

Ostara er også en tid man feirer at Gudinnen i sin jomfru-form våkner fra sin lange vintersøvn. På denne tiden modnes hun og blir fruktbar. Når hun i mai møter sin make – Guden (under Beltane 1. mai) – vil det føre til at hun blir med barn.

Gudinnens modningstid er et bilde på naturen og jorden som også må modnes før vi sår frøene litt senere på våren. På mange måter kan man si at Gudinnen er en metafor til Moder Jord.

Akkurat som tanken om at jomfruer er ekstra søte, uskyldige og besitter et stort potensiale, er våren en sann glede for oss alle. Både folk, natur og dyr koser seg i vårsolen, planlegger og gjør klar det som kan til hagearbeidet som venter og vi lengter etter å nyte tiden ute. Med andre ord kan man si at Ostara er en feiring av våryrheten og det ligger masse spenning, positiv energi og forventning i lufta.

Egg er brukt symbolsk i mange land. Dekorerte egg har sterke røtter i Ukraina, blant annet.

Forslag til miniritualer du kan gjøre hjemme:

  • Mal dine egne påskeegg. Vær tidlig ute og mal påskeegg med dine yndlingsfarger og velsigne dem til god helse, velstand og overflod. Egg er et kraftfullt symbol på skapelse, overflod, rikdom og fruktbarhet. Så bruk gjerne kreativiteten din til å manifestere det du ønsker deg fremover. I Ukraina er det sterke tradisjoner for å dekorere egg. Det finnes to hovedtyper for dekorering:
    – Krashanka: Stammer fra Kraska som betyr «farge». Med denne metoden blir eggene farget i en enkel skarp farge med hjelp av grønnsaker og urter og dermed spist. Dette skulle ha helbredende effekter hvis man spiste de. Og det skulle beskytte mot vær og vind hvis man gravde de fargede eggene i bakken.
    – Pysanka: Stammer fra ordet pysaty som betyr «å skrive». Disse eggene ble dekorert med forskjellige mønster og tegn. de ble ofte brukt som talismaner og plassert rundt i huset for beskyttelse og gitt som gaver. Denne type dekorering kan du få til ved å tømme egget ved å stikke et hull og tømme innholdet. Du kan også koke eggene i 30 minutter. Da blir de så harde at de tørker inni. (Anbefaler å tømme eggene og bruke innholdet, det blir nok matsvinn!)
  • Gjør klar frø. Velsigne frøene du planlegger å så til våren. Plant og gi bort en potteplante til en god venn eller familiemedlem.

Spis sjokolade. Nyt det søte og gode i livet ved å skjemme deg bort med kvalitetssjokolade under Ostara.

  • Rengjør huset. Vask gjerne huset, luft sengetøy, tepper og puter. Få «ut» vinteren og ønsk våren velkommen.

  • Trenger du påfyll eller bytte av noe utstyr? Se over hva du ev. trenger av småting som får deg til å føle deg bra (hudpleie, treningsutstyr, sminke mat etc.) Og fyll opp slik at du er klar for den herlige og litt travle tiden foran oss. Vi øker gjerne tempoet i takt med naturen på våren. Praktiserer du magi, er dette et fint tidspunkt å fylle opp med nødvendig utstyr og planlegge vekst av urter fremover.

  • Bak hvetebakst. Bak nydelige hveteboller og del med de du er glad i. Hvetebaksten representerer alle elementene: boblene som gjæren skaper representer luft, væsken du har blandet deigen med representerer vann, melet representerer jord,

  • Spis sjokolade. Nyt det søte og gode i livet ved å skjemme deg bort med kvalitetssjokolade under Ostara.
Påskeboller, eller Ostaraboller med et likearmet kors på toppen er en flott tradisjon å gjøre til Ostara.

temperaturen i oven representerer ild. Pynt gjerne med et likarmet kors. Korset representerer det maskuline og den runde bollen det feminine. Her har du forslag på oppskrift på påskeboller. 

Alteret mitt er fargerikt under Ostara 🌷🥚

Kilder:

Syns du paganistiske høytider er spennende å lære mer om? Les gjerne om Imbolc i denne artikkelen. 

Paganistiske høytider er en spennende måte å leve mer i flyt med naturen på.
🔮Her er et lite kortlegg du kan utforske under Ostara for å se hvor du kan etterstrebe mer balanse og takknemlighet i livet ditt. Dette er også et fint kortlegg å se litt hva du kan vente frem til høstjevndøgn🔮
📲Del gjerne bilde av ditt Ostara-kortlegg og tag meg, så deler jeg is story🙌🏻🧙🏻‍♀️
@ragnasspiritualcorner

Ha en magisk og glad Ostara.
Lys og kjærlighet ønskes til deg.

Klem fra Ragna 🧙🏻‍♀️


Lyst til å bli med og feire Ostara?

Visste du at jeg driver en helt magisk og moderne heksesirkel som heter Lunation? Her kan du som medlem følge naturens rytme. Som medlem har du alltid oversikt over månedens energier, månefaser og eventuelle sabbater. Oppgraderer du medlemskapene får du også personlige videoer med veiledning. Medlemskap koster fra 444 kr per måned og det er ingen bindingstid. Gå inn på siden til lunation og finn ut mer:


Ragna er tarotekspert, skribent og stolt heks. Hennes hovedfokus er tarot, heksekunst og spirituell utvikling. Hun holder kurs i tarot og har en medlemsside, Lunation, for moderne hekser.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.