Tarot

Morsfigurer i tarot

I anledning morsdagen 2024 fikk jeg lyst til å trekke frem morsfigurene vi møter på i tarot og skrive litt om hver av dem. I samme slengen ønsker jeg min egen Jordronning av en mamma gratulerer med dagen i dag! Du er best, ingen protest ❤

Mamma er min hoved-Jordronning❤ Bildet er fra min første dag i denne verden (som mamma skriver over her: noen «spratt» visst ut kl. 10:03, 13. oktober 1987 – det var denne heksa😅).

Forskjellige typer mødre

Tarotkortstokken sine illustrasjoner og symboler viser mange forskjellige erfaringer, utfordringer, gaver og personligheter vi møter i løpet av livet vårt. Gjennom 78 kort kan man si at kortene gir en form for «brukermanual» på livet – tarot er nettopp på grunn av dette et magisk og veldig kraftfullt verktøy. Ypperlig til selvutvikling mener jeg!

I Den lille arkana er det hoffkortene som representerer forskjellige personligheter vi møter på i livet. Du vil nok kjenne igjen kvinner i livet ditt når du leser om de forskjellige dronningene litt lengre ned i dette innlegget. Dronningenes personlighet er noe mer tilgjengelig enn de arketypiske, nærmest guddommelige damene vi møter i Den store arkana.

Ønsker du å lære deg tarot? Ta en tit på kurssiden min da vel. Tilbudet gjelder ut måneden. 

MØDRENE I DEN STORE ARKANA

Både den store arkana og den lille arkana har som sagt flere personligheter vi kan kjenne igjen i livet vårt. I den store arkana møter vi et par meget sterke damer som er veldig forskjellige i sitt moderlige uttrykk, nemlig Ypperstreprestinnen (nr. 2) og Keiserinnen (nr. 3).

Under beskriver jeg hver av dem etter min erfaring og forståelse. Del gjerne dine erfaringer av de forskjellige kortene i kommentarer til dette blogginnlegget, jeg elsker å høre andres tolkninger! Selv om Yppersteprestinnen kommer før Keiserinnen i rekkefølge i Den store arkana, må jeg bare begynne med Keiserinnen, hovedmoren!

Tarotkortstokkens «hovedmor/ big mama» – Keiserinnen:

Keiserinnen i The Unfolding Path Tarot viser tydelig at hun er gravid og snart skal bli mor. Og: altså, se på det kraftfulle uttrykket da!!

Keiserinnen er nummer tre i Den store arkana og er etter min mening «moren over alle mødre» eller mamma med stor M. Ofte er hun avbildet gravid eller med barn. Keiserinnen er vakker, rik og omringet av liv og overflod på alle måter. Eventuell natur som er avbildet er full av frukter/ korn/ nøtter. I tillegg til eventuelle menneskebarn, kan man i mange kortstokker også se dyrebarn. Keiserinnen er stolt og utstråler i mange kortstokker den feminine energiens mektige skaperkraft og uendelige muligheter. Hun er varm, lidenskapelig samtidig som hun kan være skrekkinngytende – nåde den som skader hennes barn/ skaperverk!

Kraften og viljen som Keiserinnen utstråler er ikke for de svake og det er kun en mann som kan matche hennes feminine energi med sin egen, nemlig Keiseren (nr. fire i Den store arkana). Keiserens maskuline kraft er like stor som Keiserinnens. Han er faren, dette skal skrive mer om han i et annet blogginnlegg, til neste farsdag for eksempel. Dette innlegget er viet til mødrene i tarotkortstokken 😉

Under kan du se flere vakre Keiserinner. Ser du hvordan hennes mektige og moderlige kraft skinner gjennom på hver sin måte?

Den gamle moren, eller tarotkortenes bestemor, Yppersteprestinnen:

I tradisjonelle tarotkortstokker er den første kvinnen vi møter Yppersteprestinnen, hun er nummer to i Den store arkana. Dette er en helt annen feminin kraft og utstråling enn hva Keiserinnen har. Ofte er Yppersteprestinnen en eldre kvinne som er alene. Kanskje hun er moren til Keiserinnen? Eller Keiserinnen er Ypperstreprestinnen som ung?

I wicca hylles den feminine kraften i form av gudinnen. Gudinnen blir hyllet og feiret i tre aspekter/ faser ettersom årstidene går: Jomfru (vår/sommer), mor(høysommer/høst) og vis gammel kone (senhøst/ vinter). På engelsk kalles de forskjellige aspektene for maiden, mother and crone. Hvis man kobler gudinneaspektene med damene vi møter i tarot, vil jeg si at Yppersteprestinnen definitivt er i vis gammel kone (crone) aspektet og Keiserinnen er i mor (mother). Jomfruaspektet er vel kanskje Stjernen (nr. 17)(som står for nytt håp), hva tenker du? Dette kan jeg fundere over i et annet blogginnlegg 😉

Tilbake til disse mødrene våre. Yppersteprestinnen finner svar ved å søke innover. Hun er dronningen av meditasjon! Yppersteprestinnen er den mest intuitive, klarsynte og spirituelle dama i hele tarotkortstokken. Det hun ikke vet, er ikke verdt å vite! Hun er erfaren og hun er en gammel sjel. I stedet for å søke svar hos andre, trekker hun seg heller tilbake og søker svar i seg selv. Hun er den gamle, erfarne bestemora som «vet alt».

tarotkort
Yppersteprestinnen i The Unfolding Path Tarot er en eldre vis kvinne som for meg fremstår som en litt streng bestemor.

En «kaldere» morsenergi enn Keiserinnen

Yppersteprestinnen har etter min mening en helt annen morsenergi enn Keiserinnen. Hun er kjøligere og definitivt ferdig med småbarnslivet. Samtidig så har hun en omsorgsfull energi i form av sin (dog litt strenge) bestemorenergi. Men en bestemor er jo også en mamma, derfor måtte jeg ha med henne❤

Keiserinnen vil omfavne deg, trøste deg og løse ting for deg. Hun vil bære deg frem med kjærlighet og varme. Yppersteprestinnen derimot, vil fortelle deg at du kan løse ting selv. At svarene ikke fins eksternt, men internt. Litt «though love» med andre ord.


MØDRENE I DEN LILLE ARKANA

I den lille arkana møter vi fire kraftfulle, men veldig forskjellige mødre: dronningene. Dette er damer som har vær sin type personlighet nær knyttet til hvert slag (staver, sverd, beger og mynter) sitt element. Her er en liten oversikt over de fire slagene i tarot, samt hva slags energier og kvaliteter som er knyttet til hvert element. Jeg har også slengt med hvilke stjernetegn som er knyttet til hvert element, det kan hjelpe deg å kjenne igjen forskjellige «dronninger» i livet ditt med å ta utgangspunkt i deres stjernetegn:

 • Staver (ild)🔥 : kreativitet, lidenskap, transformasjon.
  • Stjernetegn: Væren, Løven, Skytten.
  • Hoffkortene i slaget Staver har disse egenskapene til felles: de er fyrrige, modige, nysgjerrige, eventyrlystne, kreative, lidenskapelige, litt utålmodige, flørtende, erotiske og ikke redd for forandring.
 • Sverd (luft)🌬: tanker, intellektet, kommunikasjon
  • Stjernetegn: Vannmann, Tvillingene, Vekten.
  • Hoffkortene i slaget Sverd har disse egenskapene til felles: gode til å snakke og kjappe i replikkene, har et skarpt sinn, er vittige, glad i å studere, rastløse, litt emosjonelt distanserte og kan overtenke eller komplisere situasjoner mer enn nødvendig.
 • Beger (vann)💧: følelser, relasjoner, kjærlighet, intuisjon.
  • Stjernetegn: Fiskene, Krepsen, Skorpion.
  • Hoffkortene i slaget Beger har disse egenskapene til felles: et rikt følelsesliv (kan være «dramaqueens»), er romantiske, følsomme/ sensitive, omsorgsfulle og intuitive.
 • Mynter (jord)🌳: materielle ting, kropp, penger, karriere, eiendom
  • Stjernetegn: Steinbukk, Tyr, Jomfruen.
  • Hoffkortene i slaget Mynter har disse egenskapene til felles: de er praktiske, fokuserte, lojale, stødige, verdsetter kvalitetsmat og drikke, sensuelle og kan vøre eiesyke eller lett bli for kritiske.

Den lille arkanas fire dronninger

Mødrene (dronningene) i Den lille arkana. Øverste rad: The Unfolding Path Tarot. Nederste rekke: Druid Craft Tarot.

Som du ser på bilde over, så er dronningene i Den lille arkana veldig forskjellige damer. De er knyttet til hvert sitt element. Dronningene er det jeg kaller «influenseren» i tarotkortstokken. Generelt sett er dronningen moren, den som forsørger, hun er tålmodig, intuitiv, vis og kreativ – hun skaper ved å bare eksitere. De er alle mødre, men på veldig forskjellig vis. Under finner du en kort forklaring av hver dronning slik jeg ser dem. Dette betyr ikke at dette er fasiten på hvordan disse dronningene er. Del gjerne dine meninger og tolkninger av de forskjellige dronningene i kommentarfeltet!

👑👑👑👑👑👑👑👑👑👑👑👑👑👑👑👑👑👑👑👑👑👑👑👑👑👑

Ilddronningen:

Ilddronningen/ Stavens dronning i Tarot the Complete Kit. Her er hun avbildet med både lys og solsikke(r). Solsikken er et sterkt symbol for vitalitet og glede. Noe Ilddronningen er full av! Jeg skulle selv ønske jeg hadde litt av hennes lidenskap.

Den lekne mammaen

Ilddronningener er en leken mor. Hun elsker å bruke kroppen sin og løper gjerne rundt med barna sine i vill lek. Hun har også konkurranseinstinkt og er en dårlig taper (og vinner😅). Barnebursdager hos en Ilddronning har masse fart, høy lyd og gjerne en eller annen form for konkurranse (ofc 🙈). Ilddronningen er en fantastisk vertinne og hun har en egen evne til å få alle til å føle seg vel, samtidig som hun også sørger for å bli sett.

Hun er lidenskapelig, flørtende og sexy. Hun prioriterer og pleier sine seksuelle drifter, dette er en del av hennes livskraft (og drivkraft). Ilddronningen er heller ikke redd for å utforske in seksualitet på ukonvensjonelle måter. Hun har også et temperament som får selv den modigste soldat til å ynke seg (har du møtt sinna Løvemammaer?? Trust me, det vil du ikke heller!😱🦁).

I voksenselskaper er hun ofte festens midtpunkt og tør å ta plass. Hun er flørtende samtidig som hun har integritet og stolthet. Ved å beholde en sunn og balansert kontakt med sin livskraft og seksualitet styrker hun sin intuisjon og hun er som sin mann Ildkongen en visjonær og en modig entreprenør som ser muligheter der andre bare ser motstand og utfordringer. 💪


Luftdronningen:

Luftdronningen/ Sverdenes dronning fra Tarot the Complete Kit. Her er hun illustrert med et sverd i ene hånda og en falk på den andre. Dette symboliserer hennes autoritet og hennes rettferdige falkeblikk. Kjolen er utsmykket med symbolet for slaget «Spar» i vanlig kortstokker. Dette er fordi disse slagene er det samme. Man kan spå med vanlige spillekort og, men det tar vi et annet blogginnlegg 🙂

Den kreative, smarte og tankefulle mammaen

Luftdronningen er en veldig tankefull, kreativ og kanskje litt fjern eller distansert til tider. Dette er ikke fordi hun ikke bryr seg, men ofte forsvinner hun dypt inn i en tankerekke eller samtale som gjør at hun glemmer verden rundt seg (guilty as charged🙈). Denne dronningen elsker å lære nye ting og vil mest antakelig fortsette å lære, studere og lese hele livet.

Å formidle og snakke har denne dronningen ingen problemer med. Noe som kan både være en velsignelse og last. Noen ganger er det vanskelig å la argumenter bare ligge … Og noen ganger er det også lett å glemme for henne at det å lytte også er en del av kommunikasjon. Lærer hun seg å lytte blir hun er en fantastisk veileder og rådgiver og det er lite som kan slå hennes rettferdighetssans.

Luftdronningen er vittig og latteren sitter løst. Hun har alltid en lur kommentar eller smart replikk på lur. Hun er flink med ord, men ikke alltid like flink til å være i kontakt med kroppen og følelsene sine. I motsetningen til sin søster, Ilddronningen, er hun ikke like seksuell av seg. Det kan hende hun tenker og fantaserer, men det kan være vanskelig å utleve dem da det kan oppleves som en utfordring å komme ut av hodet og ned i kroppen.

Luftdronningen kan virke noe kjølig og distansert, noen ganger uoppnåelig. Hun har tonnevis med sjarm og flørtende kommentarer sitter løst. Men grunnet hennes utfordring med det emosjonelle liv, kan det være skummelt å forplikte seg. Hun har brent seg før og gir seg kun fullstendig hen når hun er 100% sikker på at hun kan stole på sin make.

Som mamma er luftdronningen morsom diplomatisk. Hun elsker å tegne, lese og skrive med barna sine. Hun er opptatt av detaljer, så barna til luftdronningen har alltid oversikt over HELE siden i bøkene sine. Det kommer ikke som en overraskelse at luftdronningen er god til å snakke med barna sine, men det kan være vanskelig å sette seg inn i deres følelser. Mindfulness og meditasjon er nyttige verktøy for denne dama.

Å meditere er pyton i starten for en luftdronning, hun er rastløs og energisk. Det virker som sløsing med tid å sitte å høre på «tanketoget» som durer frem og tilbake🤪 Men det er gull verdt!


Vanndronningen:

Vanndronningen/ Begrenes dronning i Tarot the Complete Kit er helt klart knyttet til elementet vann ettersom hun er fremstilt som en havfrue. Hun nyter musikk som er et symbol på hennes kontakt med følelser og intuisjon.

Den følsomme mammaen

Vanndronningen er kanskje den strake motsetningen til Luftdronningen. I hvert fall når det kommer til følelser og håndtering av disse. Både Ild- og luftdronningen kan fort rulle med øynene og kalle sin søster Vanndronningen for «drama-queen». Men i all hemmelighet misunner de hennes evne til å være i kontakt med sitt rike indre følelsesliv og intuisjon.

Som mamma er vanndronningen veldig omsorgsfull og omtenksom. Hjemmet og familien betyr ALT for henne. Andres ve og vel går ofte foran hennes egne behov. Noe som kan føre til utbrenthet og bitterhet. Det er en av hennes store selvutviklingsprosesser å lære seg å si nei, ha sunne grenser og passe på å fylle sitt beger før hun fyller andres.

Stakkars den som lyver til vanndronningen… Hun lukter BS på mils avstand! Så lykke til med å prøve å skjule noe for henne. Det kan hende at hun ikke viser det, men – hun – vet. Vanndronningen har den sterkeste intuisjonen av de fire søstrene/ dronningene. Det er bare Yppersteprestinnen (nevnt tidligere i dette blogginnlegget) som er mer intuitiv og klarsynt.

Vanndronningen er sterkt knyttet til månen og hennes energinivå kan gå opp og ned i takt med månens syklus. Nå hun mestrer dette er hun ustoppelig! Og vi har en ting eller ti å lære av henne.

Vanndronningen elsker poesi, kunst og musikk. Barna får utfolde seg kreativt, musikalsk og har ofte STORE følelser. Men det er ingen følelsesmessige utbrudd som Vanndronningen ikke håndterer. Hun er en ypperlig terapeut og glimrer og står støtt når andre er i krise. Har du en Vanndronning i livet ditt, så sørg for å pleie henne. Det fortjener hun! Det er mye sjelelig arbeid (og mirakler) hun utfører som mor og menneske som ikke synes.


Jorddronningen

Jorddronningen/ Myntenes dronning i Tarot the Complete Kit er dypt knyttet til naturen. Hun er tålmodig og har ventet på at frukten hun plukker skal bli moden. Hun er jordet og lever i overflod.

Den praktiske mammaen

Jorddronningen er den superpraktiske og stødige mammaen. Hun sørger for at alle har det de skal av klær, mat, penger og søvn. Hun er raus samtidig som hun alltid har litt på bok. Regnskap er null stress for denne dama.

Hun besitter en tålmodighet som alle de andre dronningene kan se lenge etter! Jorddronningen lever i dyp kontakt med naturen og har tillit til at alt skjer når det skal skje. Hun er en drivenes god businessdame og penger kommer lett til henne, når hun er balansert og på plass i seg selv.

Jorddronningen elsker god mat, drikke og klær av høy kvalitet. Noen ganger kan hun bli i overkant kritisk og sær, men hun mener i bunn og grunn alltid det beste for de rundt seg.

Det ligger nærmest i Jordronningens DNA å ha grønne fingre. Planter, grønnsaker og dyr trives naturlig i hennes rolige og nærende tilstedeværelse. Med det sagt, renner den tilsynelatende uendelige mengden med tålmodigheten ut … Ja da blir du vitne til et sinne og kraft du ikke har sett maken til, mest antakelig fortjener du også denne skjennepreken!😅

Det er alltid godt å komme hjem til Jorddronningen, hun har et eget håndlag med barn og de føler seg trygge rundt henne. Hun er ikke like leken som Ilddronningen, men det er hennes beroligende og nærende tilstedeværelse barn ofte føler seg trukket mot, naturligvis❤


Fine familien min❤ Jeg er stolt mamma til Luna (2) og Lukas (6).

Håper dette blogginnlegget har vært interessant å lese!
Legg gjerne igjen en kommentar om hva du tenker om mødrene i tarotkortstokken!

God morsdag til alle mødre der ute!
-Ragna🧙‍♀️ (en luftdronning♎ gift med en luftkonge♒)

Og nok en gang: gratulerer med morsdagen kjære mamma❤

Bilde er fra en skogstur jeg regner med var på sommeren 1988. Jeg sitter på armen til mamma og storesøster Anne står inntil. Pappa har nok tatt bilde.❤ Jeg har mange gode minner fra gården og den tilhørende skogen jeg vokste opp på.

Lær deg tarot med meg:

Tilbudet gjelder ut måneden. 

Ragna er tarotekspert, skribent og stolt heks. Hennes hovedfokus er tarot, heksekunst og spirituell utvikling. Hun holder kurs i tarot og har en medlemsside, Lunation, for moderne hekser.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.