Legender,  Myter

Legenden om Stingy Jack – han som lurte djevelen

Et veldig populært syssel å gjøre som del av halloween-feiringen er å lage såkalte Jack-o’-lanterns, som er utskårne gresskar med lys inni. Å skjære ut gresskar skjedde først når irske imigranter kom til USA. I Irland brukte de å skjære ut lykter av neper til samhain. Disse lyktene, uansett om de er laget av neper eller gresskar mer enn bare dekorasjon, de fungerer som beskyttelse mot uønskede ånder.

Men hvor kommer navnet Jack-O’-Lantern fra? Som for øvrig også er navnet på tarotkortstokken som er en del av premien i årets halloween-kalender.  Hvem var egentlig denne Jack? Navnet Jack-O-Lantern kommer fra en irsk legende om en slu bonde som ble kalt «Stingy-Jack» som lurte selveste djevelen. Under kan du lese om hvordan dette gikk.


Inviterte djevelen til en dram

For lenge, lenge siden i Irland var det en slu bonde som ble kalt Stingy Jack (knuslete Jack). Stingy Jack likte å drikke og en kveld inviterte han djevelen til å ta en dram med seg. Sleip som han var, greide Jack å lure djevelen til å forvandle seg til en mynt slik at de kunne betale for drammene. I stedet for å betale, la Jack mynten i lomma der han også hadde et sølvkors. Dette forhindret djevelen i å transformere seg tilbake. Han frigjorde djevelen bare etter å ha sikret en avtale om at djevelen ikke ville plage Jack på et år, samt når Jack skulle dø, kunne ikke djevelen kreve hans sjel. 

Året etter møtte slue Stingy Jack djevelen nok en gang. Denne gangen greide  Jack med list og lempe å lure djevelen til å plukke en frukt fra et tre. Mens djevelen klatret, risset Jack et kors i stammen, og dette forhindret djevelen fra å komme ned. Nok en gang tvang Jack djevelen til å love at han ikke ville plage han på ti år. Kort tid etter dette døde Jack.

Stingy Jack, grisk som han var, lurte djevelen til å gjøre seg om til en mynt slik at de kunne betal for drikken sin.

Når Stingy Jack døde tok ikke Gud i mot sjelen hans. For slike bedragerske sjeler var ikke velkomne der. Djevelen, grunnet sitt løfte mange år før, tok heller ikke i mot Jack sin sjel. Uønsket og uvelkommen i både himmel og helvete ble Stingy Jack fanget mellom verdener og dermed dømt til å vandre evig.

Djevelen ga Jack en glødende kullbit som han puttet inn i en utskjært nepe og brukte som lykt. Bærende på denne lykten lyste Jacks vandrende ånd opp de mørke nettene og folk begynte å etterligne Jacks lykt for å skremme bort hans ånd. Slik ble det  tradisjonen skjære ut skumle ansikter på gresskar og sette lys inni dem. Slik fikk de kjente lyktene vi ser på Halloween sitt navn Jack-O’-Lantern. Stingy Jack ble (og er?) en skremmende vokter av de mørke høstnettene… Historien har blitt fortalt gjennom generasjoner som en påminnelse om listighetens og grådighetens skjebne.

Kanskje du ser Jack ute på sin endeløse vandring i år? 

– Ragna 👻


PS: kunne du tenke deg en tarotlesning med meg?
Fra kun 444 kr kan du få svar på dine spørsmål:


Ragna er tarotekspert, skribent og stolt heks. Hennes hovedfokus er tarot, heksekunst og spirituell utvikling. Hun holder kurs i tarot og har en medlemsside, Lunation, for moderne hekser.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.