Personlige historier fra heksa

Itte grin da Ragna …

«Itte grin da Ragna …» Dette var noe av det siste mommo sa til meg når jeg satt ved sykesengen to dager før hun døde, hennes hånd i min. Hun strevde med pusten, var sliten og lei. Det var vondt å se henne på denne måten og jeg gråt mye, både fordi jeg så at slutten på hennes nåværende liv var nær, men også for hvordan 2023 har vært en lang prøvelse. 2023 har vært preget av mye endringer som har vært hardt for familien, både i sin helhet, men også for hver enkelt. Mommo døde 22. desember under vintersolverv. Solen og livet snudde denne dagen, i hvert fall hos meg.

Jeg gråt så jeg ristet😭

Tirsdag 9. januar ble mommo bisatt i Åmot kirkes kapell. Det vakre tømmerlaftede kapellet var nesten fullsatt med familie, venner og gode naboer som har vært heldige å ha hatt mommo i livet sitt. Jeg skalv av hikstene og så nesten ikke teksten på telefonen når jeg leste minnetalen jeg hadde skrevet kvelden før. Det var mye vanskeligere enn det hadde forespeilet. Jeg gråt så jeg ristet og jeg trodde jeg ikke skulle greie å gjennomføre, men greide det på et eller annet mirakuløst vis.

Vil bryte et mønster

Jeg hadde egentlig ikke tenkt å si noe, men dagen før – eller egentlig kvelden før, bestemte jeg meg for å gjøre det allikevel. Det har vært en rar jul og det har gått så lenge mellom hennes bortgang og bisettelse at de hele føltes rart og det kom aldri noen ord til meg, men plutselig kom de som perler på en snor og jeg greide nesten ikke å skrive fort nok på reMarkable’n min. Det plutselig veldig viktig for meg å få bearbeidet sorgen gjennom disse ordene, bearbeide sorgen samtidig som jeg ønsket å bryte et mønster.

Kombinasjonen av at noe av det siste mommo sa var «itte grin da Ragna» og at ingen, inkludert meg først, ikke orket å holde tale for det gjør så vondt, førte til en ekstra drivkraft hos meg. Jeg ville bryte et gammelt mønster. Et mønster om at det er så «farlig» å vise følelser.

Hvorfor er det så vanskelig å vise følelser? En av grunnene er tydeligvis at andre syns det er vondt å se at du er lei deg, sånn som mommo på sitt dødsleie, en annen grunn er at man er redd for å bli fremstilt for svak. Jeg kan jo ikke snakke for hva alle andre føler, men det er den oppfatningen jeg har.

Søstera mi, Anne, til venstre og meg som blir holdt av kusina mi Hilde❤ Tror dette er fra min 1-årsdag i 1988.

Søstera mi og jeg har snakket mye om hvordan familien vår, inkludert oss (#overspising og #smågodtløseralt twisted sisters), egentlig er ganske dårlige til å håndtere følelser. Dette har vi virkelig fått kjenne på etter vi ble mødre selv. Vi har aldri fått kjeft eller skjenn eller blitt irettesatt når vi har grått, men det har blitt hysjet og dysset ned og vi har fått «bønner» om at vi «itte skal grine»…

For det er så vondt å se at de vi er glad i er lei seg eller har det vondt. Å ikke grine eller vise følelser har også blitt sett på som en styrke å ikke grine eller miste fatningen av generasjonen før oss. Å bryte dette mønsteret jobber vi begge veldig bevisst med nå i barneoppdragelsen (og i personlig selvutvikling). Det er viktig for oss at barna vet at de kan vise følelsene sine.

Søstera mi Anne og hennes sønn, Sigurd, Lukas, Luna og meg sommeren 2022.

Er ubehagelig

Personlig syns jeg det er skikkelig vondt og gråte og jeg føler meg stygg, svak og syns det er ubehagelig når kroppen ukontrollert hikster. Når dette skjer vil jeg helst gjemme meg. Ser jeg noe som rører meg på Tv/ film biter jeg meg ubevisst i underleppa slik at jeg ikke skal begynne å gråte. Dette er et «sår» jeg har arvet i min morslinje. Mamma har alltid sagt at «jeg er så pinglete» hvis hun gråter til noe hun har sett på TV eller film, eller hvis vi snakker om noe som er vanskelig. 2023 har på godt og vondt helet mye her, det har vært mye grining for å si det sånn…

Jeg mener ikke noe vondt om familien min, eller hvordan mamma og pappa har oppdratt oss. Jeg har hatt en god og trygg barndom og jeg vet at dere alltid prøvde å gjøre deres beste. Jeg er stolt over å ha dere som foreldre❤ Jeg takker både dere, mommo og de andre i familien med ha gitt meg disse erfaringene. Nå endrer jeg dette mønsteret. I hvert fall for meg!

Fra min første dag i verden sammen med mamma, pappa og Anne (jeg ble født 13. oktober 1987).

En ny tid

Nå går vi inn i det første året uten mommo. Gode snille mommo, hun som alltid har vært der, nå er hun borte, i hvert fall fysisk (hun lovte å hjemsøke meg). Jeg holdt talen min for mommo, for mamma, for Anne, fir hele familien og for meg selv. Fordi jeg ønsker å bryte et mønster, en falsk sannhet jeg har fortalt meg selv hele livet. Derfor trosset jeg frykten og holdt en meget personlig tale for alle som var i kapellet den dagen. Jeg ville vise både meg selv, familien og ikke minst Lukas, som stod ved min side at det er trygt å vise følelser, det er greit og det er sånn livet er, med gleder og med sorg.

Her er talen jeg skrev, (det var bisettelse og ikke begravelse):

Årshjulet både gir og tar – og jeg vokser med det

Årshjulet og livet spinner videre. Jeg mistet kjære før, men denne gangen har jeg erfart at sorg virkelig kan være kontrastfylt – både vondt og godt. 2023 har vært fylt med utfordringer, sykdom i familie og tøffe tak. Det er rart å «bli voksen», det har blitt mer ansvar på meg og søsteren min nå og det er en merkelig følelse å måtte se litt etter de som er eldre enn oss … Selv om det er rart, så har jeg erfart at jeg er mye sterkere enn jeg tror. Jeg kan faktisk være ganske stødig i stormen, jeg har lært meg å sette grenser og si ifra. Dette er jeg stolt over.

Livet er fylt av kontraster, disse to badene er fra samme uken i desember: et isbad her hjemme på Tangen og et bad på luksushotell i Hemsedal. Jeg føler dette bilde beskriver følelsen jeg sitter igjen med etter 2023: både vondt og fantastisk.

Samtidig som 2023 har på mange måter vært utfordrende og vanskelig, så har jeg opplevd og gjennomført så utrolig mye bra! Noe av det som har fått meg gjennom dette er takknemlighet, gode relasjoner: både privat og i business og min spirituelle praksis og kreativitet. Under har jeg prøvde å oppsummere de aller beste tingene med dette året:

Mine høydepunkter for 2023: 

 • Startet året som del av en fantastisk Mastermind hos Mayka og fått gründervenner for livet! Spesielt holistisk livscoach, Maria Carlsson og relasjonsmagiker Stine Kase, dere har erobret en del av hjertet mitt.
 • Vært gjest i flere medlemssider, podkaster og portaler og snakket om tarot og månefaser som verktøy i business og livet generelt. Tusen takk for muligheten kjære Torunn Anthonsen for at jeg fikk snakke om det jeg elsker mest (tarot) for healingstudentene dine og takk for det gode vennskapet vi har fått!
 • Laget både grunnkurs og viderekommende kurs i tarot og en kjempefin nettside til kursene.
 • Lansert ny podkast, Bevissthetspodden, for magasinet Medium.
 • Laget en utrolig kul tarotkortstokk for magasinet Medium i samarbeid med dyktige Julie Strømsnes (som har blitt en nær og kjær venn). Kortstokken er klar til salg i starten av 2024, (den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves😅).
 • Kim og jeg har det bedre enn noen gang og hverdagene er fylt med trygghet, kjærlighet og aktiviteter med unga.💚

Julen var preget av sorg, mye sykdom hos unga,  forsinkelser, misforståelser og småulykker (jeg har fått førstepremie i dårlig rygging f. eks🙈). Naturlig vis ble både siste øvingskveld for tarotheksene avlyst og det samme skjedde med heksene mine i Lunation. Selv om det er helt naturlig at disse avlysningene skjer, så er det en gammel frykt for ikke å bli likt som slår litt gnister når slikt skjer. Jeg har måtte jobbe veldig med meg selv i disse dager, for det er lett (og behagelig for egoet) å falle ned i en offerrolle. Sammen med sola snur dette!

I 2024 skal jeg:

 • Vise masse følelser!!!
 • Prioritere hvile og lytte til kroppen min.😌
 • Tilbringe mer tid med familien min og vennene mine💜
 • Tillate mer tid til kreative sysler jeg syns er gøy og som ikke er direkte knyttet til min business.👩🏻‍🎨
 • Tørre å ta meg godt betalt, jeg vet mine tjenester, kurs og medlemssider er verdt det.💎
 • Tørre å vokse og ta plass – oppleve radikal vekst i business!💰
 • Gjøre mitt ytterste for å bli utgitt forfatter🤩
 • Prate om, skrive om og lære bort tarot som aldri før!🔮
 • Ta meg regelmessig skjermfri (både kvelder i uka, men også flere dager i strekk i ferier).🧘🏻‍♀️
 • Ha alltid minst en møtefri- og innspillingsfri dag i uka jeg koser meg med å lage innhold. ✍🏻
 • Inngå spennende samarbeid og være med på kreative prosjekter som gagner mange!🤝🏻

Lista blir nok lengre, mest av alt skal jeg tillate meg å ha det GØY i 2024, jeg gleder meg til dette nye året med spennende energier. Pluto skifter tegn og går inn i Vannmannen, DET blir spennende det! Lurer på hva slags spennende samarbeidspartnere jeg har på slutten av året😍

jeg er sååååå klar for 2024! Fra gründer-event på Fyri resort i Hemsedal før jul.

Endringen skjer og jeg inviterer deg til å bli med!

2024 blir et år for vekst, glede, ro og spennende samarbeid og prosjekter. Jeg takker deg for å ha fulgt meg så langt på denne reisen og håper du vil fortsette å følge meg!

Takk mommo for alt du var og alt du er, jeg håper du og følger med og er med meg videre in spirit <3

Takk for at du tok deg tid til å lese dette innlegget – det betyr mye for meg at du følger meg!

-Ragna🧙🏻‍♀️


Ragna er tarotekspert, skribent og stolt heks. Hennes hovedfokus er tarot, heksekunst og spirituell utvikling. Hun holder kurs i tarot og har en medlemsside, Lunation, for moderne hekser.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.