Heksekunst og Paganisme,  Ritualer,  Sabbater,  Spirituell prakis

Imbolc – våren unnfanges

Hvert år er det åtte høytider fordelt jevnt utover året, eller årshjulet som paganister kaller det. Disse dagene som også blir kalt sabbater, feires ut i fra solens plassering og astrologi. Hovedpoenget med disse feiringene er å hedre naturens naturlige gang, gudene og be om en god gjennomføring av tiden som kommer slik at vi kan leve så harmonisk og godt som mulig.

Hvert år har åtte høytidsdager eller sabbater som paganister feirer.

Hvert ritual man gjennomfører under disse sabbatene representerer livets sirkel og gang. Både i naturen, samt mer personlig hos oss mennesker, som også er en del av naturen. Ved å følge naturens gang, hedre den og fokusere på forskjellige grunnleggende aspekter med livet kan man oppleve større glede og harmoni. Dette er i hvert fall min erfaring med det arbeidet jeg har gjort så langt med å feire sabbatene på årshjulet.

Imbolc – våren unnfanges

Is som smelter
Under Imbolc begynner vinteren å slippe taket mange steder.

Imbolc er den magiske sabbaten hvor man feirer starten på slutten av vinteren. Våren unnfanges og den mørke tiden er snart over. Dagene er lengre i februar, og i den nordlige halvkule og mange steder begynner Kong Vinter å slippe sitt harde grep.

Dette er en perfekt tid å bli ferdig med den «mørke siden» i oss, gi slipp og begynne å jobbe mer effektivt mot de målene vi måtte ha for året som fortsatt ligger relativt blankt foran oss.

Imbolc betyr «i livmoren»

Imbolc betyr «i magen» eller «i livmoren». Med dette menes det at våren er unnfanget. Og akkurat på lik linje som at man ikke kan se at en kvinne er gravid de første månedene, kan man ikke se at våren er på vei helt i starten. Som babyen i et friskt svangerskap, vil også våren vokse og etter hvert bli født. Imbolc feirer denne spede begynnelsen og sier farvel til vinteren, noe nytt og spennende er på vei. To av mine favoritt hekser fra England og Skottland har skrevet et nydelig vers om imbolc som beskriver essensen av høytiden:

Vers til Imbolc:

The Goddess stands in ‘Maiden’ form,

Shining through this very Dawn.

New fruits stir in her womb,

Awaken now from Winter’s tomb.

This magick is worked, with harm to none.

So mote it be. There it is done.

Av: Barbara Meiklejohn-Free og Flavia Kate Peters

Brigid er gudinnen for Imbolc

Akkurat som i verset til Barbara og Flavia, så går gudinnen inn i sitt jomfru aspekt. Og under denne sabbaten er det den legendariske gudinnen Brigid (Birgit/ Brighid) som er sentral. Brigid kan vise seg i alle aspektene, men under imbolc blir hun fremstilt som den unge energiske og kreative jomfruen.

Dette er en av det viktigste og mektigste gudinnene i irsk og keltisk mytologi. På lik linje som sin medirske gud Lugh (som jeg skrev om i den første delen av denne artikkelserien), har Brigid mange evner og ansvarsområder. Hun er blant annet gudinnen over vann, hellige brønner, healing, spådomskunst, poesi, visdom, inspirasjon, smiing, krig og død, fruktbarhet og fødsler. Hun er også beskytter av kvinner, barn, husdyr og er ofte avbildet med kyr. Hun er gudinnen over flammer og ildsteder. Puh! jeg er glad jeg ikke har like mange ansvarsområder i min arbeidsbeskrivelse!

Be om energi og mot til din nye start

Er du i starten på en livsstilsendring, prosjekt eller jobber med manifestering, så er Brigid en perfekt gudinne å jobbe med. Under imbolc så er ritualer, ofringer og seremonier rettet mot Brigid ekstra fruktbare. Hun er også en fin gudinne for å be om hjelp til healing og kreativitet. Står du fast i et skriveprosjekt eller annet kreativt prosjekt, så kan en meditasjon «sammen med» Brigid hjelpe deg å komme i gang igjen. Brigid er fin å jobbe med i starten av alle slags prosjekter og er perfekt å inkludere i ditt manifesteringsarbeid.

Gudinnen er i sitt jomfruaspekt under Imbolc.

Følg med på været under Imbolc

Selv om Brigid er den mest sentrale gudinnen under imbolc, så er den gamle vintergudinnen Cailleach, som jeg skrev om forrige del av denne artikkelserien (artikkelen om yule) også aktuell. Under imbolc begynner gamle Cailleach å løsne litt på sitt grep om vinteren. Legendene sier at Cailleach styrer lengden på vintrene ut ifra hvor mye tørr ved hun greier å sanke under imbolc: Er det rått vær, overskyet og regn, er veden Cailleach finner udugelig å fyre med. Skjer dette vil hun avslutte vinteren før fordi hun orker ikke å fryse. Er det derimot fint vær og tørt under Imbolc, vil hun finne masse bra ved hun kan fyre med og holde seg varm. Vinteren blir derfor lengre.

Blidgjør vintergudinnen med litt melk

Skulle det være fint vær som kan bety at vinteren blir lang, er det fortsatt mulighet å be Cailleach om å korte ned på vinteren, men hun vil kreve en gave. Å ofre en liten melkeskvett ute på den kalde bakken for å blidgjøre henne kan gjøre susen. Dette gjelder for øvrig også symbolsk i livet ditt, ikke bare fysisk. Går du gjennom en form for «vinter» i livet ditt er dette et fint rituale å utføre.

Hvorfor bruke melk til offergave? Melk var nemlig en hellig og ettertraktet drikke under imbolc. Fra gammelt av var dette en tid på året hvor husdyrene (sau og kyr) begynte å få melk i jurene, lamming og kalving var nær. Dette var avgjørende for de gamle kelterne for deres overlevelse under vinteren i form av å få tak i næring gjennom melk, smør og ost.

Tips til hvordan du kan feire Imbolc – selv om du ikke er en dreven heks

Sabbater kan feires med så avanserte, intrikate eller så enkle ritualer du måtte ønske. Selv gjør jeg dette så enkelt som mulig, samtidig som jeg er ydmyk for de magiske kreftene som naturen, universet og jeg selv besitter. I Lunation feire vi sammen med meditasjon og samtale.

Imbolc er en perfekt høytid å begynne å klargjøre frø som skal settes ut til våren.

Gjør det som føles greit for deg. Selv kaster jeg en sirkel hvor jeg hedrer alle himmelretningene, elementene og eteren eller «spirit». På alteret mitt legger jeg frem noe utstyr og pynter det etter årstidene. Jeg leser også opp noen egne vers tilpasset hver høytid. Dette kan du tilpasse og prøve ut som du vil – gjør det som føles riktig for deg. Under er en liste med forslag til aktiviteter du kan gjøre under Imbolc.

lys, melk og tråd
Imbolc kan feires med å tenne hvite lys, ofre melk og brenne snøflak for å stilne vinteren
  • Tenn hvite lys som symboliserer at snøen skal smelte.
  • Tenn gjerne også små hvite lys i en sirkel, og innvi hvert lys et mål du ønsker å gjennomføre i løpet av det kommende året før du tenner det. Her er det fint å bruke telys også!
  • Ofre litt melk til bakken på eiendommen din, eller rundt der du bor. Dette er for å blidgjøre Cailleach, en hissig kvinnelig skikkelse eller guddom fra blant annet skotske legender hvor hun blir ansett som gudinnen for vinter. Hun flyr rundt og med seg bærer hun snø og vind. Ved å ofre melk skal hennes temperament stilne og dermed vinterstormer roe seg.
  • Brenn papirkuttede snøkrystaller på et trygt sted for å drive vekk siste rest av vinteren.
  • Begynn å plante frø inne slik at de blir klare for for våren.
  • Rens huset både ved vask og energetisk. Til energetisk rens av huset kan du bruke røkelse, krystaller eller et eget tilpasset rituale.
  • Bruk tid til å manifestere og jobbe aktivt mot mål du har satt deg. Denne sabbaten er en meget effektiv tid å jobbe med slikt.
Våren unnfanges i disse dager, begynn å si farvel til vinteren og gjør deg klar til den herlige tiden som kommer

Med dette ønsker jeg deg en riktig magisk og mild Imbolc!

Her er en liten video hvor jeg forklarer hva Imbolc er og hvordan du kan feire den:

Hekseklem fra Ragna 🙂

Kilde:
The Ultimate Book of Shadows for the new generation Solitary Witch av Silver Raven Wolf.


Lyst til å bli med og feire Imbolc?

Visste du at jeg driver en helt magisk og moderne heksesirkel som heter Lunation? Her kan du som medlem følge naturens rytme. Som medlem har du alltid oversikt over månedens energier, månefaser og eventuelle sabbater. Oppgraderer du medlemskapene får du også personlige videoer med veiledning. Medlemskap koster fra 444 kr per måned og det er ingen bindingstid. Gå inn på siden til lunation og finn ut mer:


Ragna er tarotekspert, skribent og stolt heks. Hennes hovedfokus er tarot, heksekunst og spirituell utvikling. Hun holder kurs i tarot og har en medlemsside, Lunation, for moderne hekser.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.