Heksekunst og Paganisme,  Sabbater

Hva er Samhain?

Samhain – den opprinnelige feiringen av nåtidens Halloween

Nettene har blitt lengre, frosten biter litt om nettene og de tidlige morgentimene. Trærne gir slipp og lar løvet fallet mot bakken og bli næring til neste års sesong. Det er høst og naturen «dør» inn i vinteren. Jeg elsker alle årstidene, men denne tiden på året er spesielt fin. Jeg elsker å pynte med lys og varme farger som skaper en flott kontrast til høstmørket. Å feire Halloween har jeg gjort mange år før jeg begynte å feire Samhain som heks (jeg elsker å skjære ut gresskarlykter). Dette er en flott tid hvor jeg koser meg med barna og gjør hus og hjem «skrekkelig» skummelt.

I tillegg elsker jeg å jobbe med energiene som er på denne tiden. Jeg føler alltid en sterkere kobling til mine kjære på den andre siden, til intuisjonen min og til naturen ved sabbatene. Samhain er intet unntak med sin kraftfulle visdom at det er en tid for alt og når noe dør blir det alltid plass til at noe nytt kan fødes🧡🎃🍂

I dette blogginnlegget skal jeg fortelle etter beste evne hva Samhain er og du skal få vite:

 • Hva og når Samhain er.
 • Hva dette betyr og hva som feires.
 • Hva fokuset er.
 • Hva du kan gjøre for å feire Samhain uansett hvor heks du føler at du er.

Hva er Samhain og hva betyr det?

Samhain (uttales Sow-in), er feiringen av det Kelitske nyåret og har sitt opphav i Irland. Ordets etymologi kommer fra at «summers end», man feirer altså at sommeren er slutt og at vinteren er i anmarsj. I slutten av oktobe rog starten av november ser vi virkelig at naturen «dør» fredelig inn i vinterhalvåret.

I det paganistiske årshjulet (bilde over) ser vi at at Samhain alltid faller på 31. oktober og skjer alltid under stjernetegnet Skorpionen. Dette er en en eldgammel paganistisk tradisjon som har blitt feiret i over 6000 år i følge heksen Silver Raven Wolf som er forfatter av en rekke wicca bøker. Blant annet The ultimate Book of Shadows for the new generation, Solitary Witch.

Samhain faller alltid på samme dag som Halloween. Halloween er på mange måter det samme som Samhain, men det er en mer kristnet versjon hvor man hedrer alle martyrer og hellige mennesker (All hallows eve/ allehelgensdag). Opphavet og grunntanken er det samme.

Hva er fokuset under denne høytiden?

Under denne eldgamle, spennende tradisjonen hedrer man blant annet de døde. Det sies at på denne magiske tiden så er «sløret» mellom vår verden og de dødes ekstra tynt. Derfor er det ekstra lett å komme i kontakt med kjente og kjære hvis man skulle ønske det.

«Dette er kvelden (31. oktober) da de dødes ånder får lov til å boltre seg før vinteren setter inn (…)» (Utdrag fra Hva dagene vet av Sverre Østen). Oktober sin siste natt er en magisk natt hvor masse vesener , ånder og energier er ute og koser seg.

Derfor har det også blitt en tradisjon å feire dette ved å kle seg ut som «levende døde». Barna kler seg ut som skjeletter, hekser, zombier og masse annet moro (trenger ikke å ha døden som tema). Motivet er å skremme og tradisjonen «knask eller knep» kommer fra å hedre de døde, ellers så skjer det noe «knep» me deg og familien din.

Samhain er en perfekt tid å øve på divinasjon med verktøy som tarot, runer osv.

En tid for transformasjon

I tillegg til å hedre de døde er Samhain en tid hvor man feirer og sender en takk til den store transformasjonen som skjer i naturen. På den nordlige halvkulen (og i hvert fall i Norge) kommer ofte det første snøfallet i disse dager, man gjør seg klar for vinteren. Man stiller klokken og det blir fortere mørkt på kvelden, trærne mister det siste løvet og alt roes ned til den kalde tiden som kommer. Samhain blir også kalt den «tredje innhøstingen» hvor man hedrer alle de forskjellige innhøstingene som har skjedd i løpet av høsten.

I tillegg til at naturen ute gjør seg klar til vinteren skjer det også en indre transformasjon i disse tider. Man roer ned til «vintermodus» og Skorpionens energi under Samhain hjelper oss å jobbe med våre skyggesider, frykter og lyster. Spirituelt sett fører dette ofte til en sterk regenerasjon og forvandling hos oss. Mange opplever sterk healing ved å møte sine frykter.

Ting du kan gjøre for å feire Samhain:

Det er masse spennende ritualer, dekorering, kreative sysler og aktiviteter som kan gjøres under denne magiske tiden. Her ønsker jeg å dele noen av mine favoritter:

 • Lage vakre, skumle og dekorative gresskarlykter. det finnes masse forslag på nett hvis du trenger inspirasjon. Dette er utrolig koselige lykter som lyser opp i høstmørket.
 • Lag et lite «minnealter» til dine kjente og kjære på den andre siden. Sett gjerne opp bilder og noen skåler med yndlings snacks eller godterier. Tenn lys og send dem en takk.
 • Besøk gravsteder og tenn lys og mimre litt der.
 • Skriv et brev til dine kjære på den andre siden og fortell dem hvor mye du savner dem, du kan også i dette brevet be om hjelp til å gjennomgår eventuell transformasjon du søker her og nå.
 • Mediter ved eller inntil et løvtre og be om støtte og hjelp til å gi slipp på det som ikke gagner deg lenger. La deg inspirere av hvordan løvtrær gir slipp hver høst på det døde løvet og har full tillit til at det kommer nytt til våren.
 • Gå knask eller knep med barn eller ta i mot de da de kommer (sørg for å ha godterier klare). Hvis mot formodning ikke ønsker besøk av disse søte små «monstrene», så er det bare å slå av lyset ved inngangsdøren.
 • Dekorer huset i elementer som oransje, svart og brunt. Det finnes masse kul interiørpynt til høytiden i butikkene nå.
 • Se på koselige filmer om Halloween med de du er glad i. Søsteren min og jeg ser alltid på Hocus Pocus og A Nightmare before Christmas sammen. Poenget mitt er: bruk tid sammen med de du er glad i🧡🍁🍂🎃
 • Dekk gjerne på til de avdøde på Samhain aften, fremsi en liten skål under middagen.
 • Lag et familiealbum. Enten for flere år, eller ha det som tradisjon å starte med årets årsalbum på denne dagen. Alt med familie og minner er fruktbart og flott å jobbe med under Samhain.
 • Øv deg på spådomskunst med f. eks tarot- og orakelkort. Energien som er på denne høytiden er helt magisk å jobbe med for å få bedre klarsyn.
 • Lag forgyllede gresskar for å tiltrekke deg og din familie mer overflod.

Ønsker deg og dine en magisk Samhain og Halloween! Klem fra Ragna 🙂

Lytt til podcastepisoden min om Samhain her:

Ragna er tarotekspert, skribent og stolt heks. Hennes hovedfokus er tarot, heksekunst og spirituell utvikling. Hun holder kurs i tarot og har en medlemsside, Lunation, for moderne hekser.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.