Heksekunst og Paganisme,  Sabbater

Hva er Mabon?

Vær hilset hekser! La oss snakke om de magiske åtte dagene, eller sabbatene som vi paganister (hekser, wiccanere, druider osv.) feirer. I denne lille serien om sabbatene i årshjulet forteller jeg om hvorfor vi feirer og elsker disse dagene. Årshjulet følger Moder Jord naturlige rytme og hjelper oss å huske at det er en tid for og en energi for alt. I denne artikkelen snakker jeg spesifikt om Mabon hvor høstjevndøgnet feires🍂

Årshjulet (for den nordlige halvkule). Mabon feires alltid den dagen det er høstjevndøgn.

Mabon – feiring av høstjevndøgn og balanse.

Mabon er den andre høstfestivalen på årshjulet i den nordlige halvkule og den faller alltid på høstjevndøgn (ca. 20.-23. september). Dette er en magisk tid hvor vi fra gammelt av samlet det siste av kornet, frukt og grønnsaker fra åkrene.

Mabon er en tid for overflod og feiring over alt det gode vi har i livet. Epler er et viktig element i feiringen grunnet sesongen, samt fruktens symbolske verdi, blant annet: fruktbarhet. kjærlighet, overflod, takknemlighet, kreativitet og udødelighet.

Dette er en perfekt sabbat å nyte sesongens vidunderlige matgaver. Her er noen tips til hva du kan gjøre for å feire denne høytiden med magen:

 • Bake eplepai🥧
 • Brygge eplecider🍺
 • Lage en nydelige grønnsakssuppe og servere med godt brød.🍵🍞
 • Sanke og spise nøtter 🥜🌰
 • Sanke og sylte grønsaker, frukt og bær slik at det er klart for vinteren som ligger foran oss. Lag et lite event sammen med familie og venner og kos dere med å fylle opp lagrene med deilig og næringsrik mat.

Nettene blir lengre

I den nordlige halvkule, så markerer september en klar slutt på sommeren. I Norge er september den første høstmåneden. Ved høstjevndøgn er natt og dag like lange og fra dette punktet av blir nettene lengre og lengre. Man merker tydelig at luften har blitt kaldere, friskere og løvene begynner å innta høstens vakre farger.

Jeg elsker høstfargene!

Dette er min favorittårstid, jeg elsker å sette meg med en god kopp te eller kakao under teppe i sofaen og lese bok eller se på en serie. Det er også en tid på året hvor kreativiteten er stor. Jeg elsker å skrive året rundt, men på høsten er kreativiteten og skrivelysten ekstra stor. Dette er også en tid hvor jeg ofte får «strikkedilla». Jeg elsker at nettene blir mørke igjen for da kan jeg stjernene på himmelen, det har alltid gitt meg en dyp indre ro. Jeg elsker at jeg bor i et land med årstider, men det er noe helt eget med å se stjernene om nettene.

På tide å roe ned

Noe av det jeg liker aller mest ved å være heks og følge årshjulet er at det hjelper meg å strukturere min spirituelle praksis, samt leve mer syklisk og i takt med naturen. Når det er høst er det på tide å roe ned tempoet fra den fyrrige sommeren noe, søke innover og hente kraft fra det som bor i oss. Akkurat som at Moder Jord ikke er skapt for å produsere like mye gjennom hele året, er heller ikke vi laget for å være like mye «på».

Dette er viktig læring å ta med oss og dette er også medisinen for den stadige utbrentheten og følelsen av å ikke strekke til. Ved å leve mer syklisk og i takt med naturen vil føler at du har mer overskudd og glede i det lange løp. Hvis du konstant kjører på med samme produksjonskrav som kun sommeren kan gi, vil din jord til slutt bli næringsfattig og ikke bære frukter.

Prøv deg frem, se om du kan planlegge året ditt slik at du har litt mer tid til ro og hvile nå på høsten.

Høsten er den tiden på året hvor kreativiteten til denne heksa er på topp.

Her er noen tips til hvordan du kan feire Mabon:

Du trenger ikke å gå helt heksebonanza for å feire denne nydelige høytiden. Du er heks akkurat på den måten du selv ønsker. Det er selvsagt alltid fint (syns jeg i hvert fall) å ha en liten seremoni hvor man kaster en sirkel ved å kalle på de fire hjørnene (himmelretning og elementer), samt har en liten stund foran alteret/ ditt kraftsted i meditasjon. Eller at du feirer med andre likesinnede. Jeg koser meg veldig med de fine medlemmene jeg har Lunation – en moderne heksesirkel. Her er noen forslag til hvordan du kan feire Mabon på din unike og like verdifulle og heksete måte:

 • Lag et lite takknemlighets glass (du kan bruke gamle syltetøyglass) som du putter små lapper som du har skrevet hva du er takknemlig for på.
 • La kreativiteten få slippe løs! Skriv, tegn, mal, lag høstkrans, gjør noe håndarbeid. Hva som helst. Dette er en flott tid å la den få fritt spillerom. Husk at det er mange måter å være kreativ på.
 • Ta deg en tur ut i naturen. Mabon er en sabbat som er sterkt knyttet til elementet jord. Derfor er det ekstra fruktbart (og helt herlig) å nyte Moder Jord ved å gå en tur i skog og mark. Eller bare sitte ute på et saueskinn med en god kopp te. Dette er veldig jordende og gir et fokus, samt indre ro.
 • Doner eller tilby hjelp. Dette er en høytid og sabbat hvor vi fokuserer på takknemlighet og overfloden vi alle (på et eller annet nivå) har i livet vårt. Hvordan kan du gi eller hjelpe andre med den rikdommen du allerede besitter i livet ditt? Dette kan være i form av rene penger, eller din visdom og tid.
 • Mediter og reflekter over hvordan du kan oppnå mer balanse i livet ditt. Ved Mabon/ høstjevndøgnet er natt og dag like lange. Hvor har du balanse og hvor ønsker du mer balanse? Dette er fine spørsmål å filosofere over (gjerne som del av en seremoni).

Liten oversikt over noen gudinner og guder som er knyttet til Mabon:

Det finnes haugevis av gudinner og guder du kan implementere i din Mabon feiring og sende en takk til. Dette er noen jeg intuitivt følte jeg skulle nevne denne gang (listen fylles nok ut etter hvert). Gjør deg selv noen søk på Google og kjenn litt etter hva slags guddommer du eventuelt ønsker å ha med i din feiring. Og husk: du må ikke tilbe eller ha med en guddom som del av din Mabon feiring.

 • Mabon – Høstguden og sønn til den Waliske morgudinnen Modron som også er knyttet til denne sabbaten.
 • Demeter – gudinnen for innhøsting.
 • Persephone – gudinnen for underverden (nå starter naturen ned i sin død).
 • Frøy og Frøya – norrøne guder for blant annet kjærlighet, fruktbarhet og vekst.
 • Cailleach – Keltisk gudinne i sitt gamle vise kone aspekt (crone).

Her kan du lytte til podkastepisoden hvor jeg snakker om hva Mabon er og hvordan du feierer den:

PODCASTLINK

Her kan du se episoden på YouTube:

Jeg ønsker deg en velsignet Mabonfeiring🧙🏻‍♀️🍂🤎

Ragna er tarotekspert, skribent og stolt heks. Hennes hovedfokus er tarot, heksekunst og spirituell utvikling. Hun holder kurs i tarot og har en medlemsside, Lunation, for moderne hekser.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.