Heksekunst og Paganisme,  Heksetips,  Sabbater

Hva er Litha?

Vær hilset hekser! La oss snakke om de magiske åtte dagene, eller sabbatene som vi paganister (hekser, wiccanere, druider osv.) feirer. I denne lille serien om sabbatene i årshjulet forteller jeg om hvorfor vi feirer og elsker disse dagene. Årshjulet følger Moder Jord naturlige rytme og hjelper oss å huske at det er en tid for og en energi for alt. I denne artikkelen skal jeg snakke spesifikt om Litha🔥🌞

Litha, feiringen av sommerens og solens kraft

Den paganistiske høytiden Litha, er også kjent som Alban, Heruin, Mean Samhraid. Naturen på den nordlige halvkule nå i full blomst, bladene er fullt utsprunget og frø har gått fra spirer til blomster. Ved midtsommers er gudinnen høygravid og solguden er på sitt mest virile, vitale og aktive. Dette er en meget intens og energisk sterk tid på året hvor alt kan skje! Dette er den strake motsetningen til sabbaten Yule som vi feirer ved vintersolverv hvor naturen hviler i stillhet under sin dyne av snø til neste vår.

Litha faller alltid på sommersolverv og elementet ild er veldig sentralt i denne høytiden grunnet koblingen til solen kraft, dette er den lengste dagen i løpet av året. Ild er også sentralt i denne sabbaten grunnet elementets naturlige transformerende energi. I paganistisk tro ble bålene laget for å fjerne dårlige energier og skape hell og lykke. Desto større og lengre disse bålene brant, desto bedre var det. Mat som ble tilberedt på disse flammene ble sagt å ha magiske og styrkende evner. Bålet er også sentralt i den kristne versjonen av denne feiringen, Sankthans.

Bli medlem i Lunation og lær mer om Litha og alver i juni – vi feirer også sabbaten digitalt torsdag 20. juni.

Moder Jord (gudinnen) er høygravid og i sitt morsaspekt

Naturen her på den nordlige halvkule er som sagt på sitt aller mest energiske og vakreste. Planter, gress og trær vokser kraftig og man får aldri luket eller klippet nok i hagen (hvis man liker å gjøre det). På frukttrær kan man begynne å se løfter om søte resultater til høsten og blomstrene blomstrer om kapp. Vi er omringet av vakre farger og søte dufter. Dyrene er aktive med å fostre opp sine små og dette er tiden hvor vi treige nordmenn kanskje er på vårt mest aktive på dating siden. (Endelig er d-vitamin lageret på et sunt nivå igjen).

Fra et paganistisk ståsted kan man si at Moder Jord er høygravid. Frøene som ble sådd i vår har tatt feste, alt gror, trives og vokser i voldsom fart, akkurat slik et barn gjør i mors mage den siste halvdelen av svangerskapet. Dette er tiden hvor gudinnen er i sitt vakre og kraftfulle morsaspekt.

Medlemmer i Lunation kan vøre med på Litha og fullmånetreff på Tangen lørdag 22. juni 2024. LES MER HER

Sommer- og vintersolverv: Fra evig krangel til deling av ansvar

En kjent historie som forklarer reisen til solen gjennom året er hvordan to brødre til slutt ble enige om hvem som skulle styre landet. Jeg skal prøve å gjenfortelle denne (med litt kunstnerisk frihet) kort her:

De to brødrene vil for alltid krangle om hvem som kan styre landet best. Dette er grunnen til at vi har så tydelige årstider, i hvert fall i følge denne myten

Det var en gang to brødre, den ene het Vinter og den andre het Sommer. De var like vakre, like sterke, like vise og begge ønsket å styre landet de begge elsket så inderlig. Men en ting var de veldig forskjellig hos brødrene. Vinter, han likte at nettene var lange, mørke og at naturen fikk hvile. Han likte frost, snø og han likte å tenke, meditere, sove lenge og bruke god tid. Sommer, han likte at dagene var lange, været varmt og at naturen danset og blomstret. Sommer likte å flørte, danse og å være i aktivitet hele tide. Å sove eller meditere, det syntes han lite om.

Brødrene elsket inderlig landet de bodde i, og mente begge de kunne styre det på best mulig måte. Vinter mente at korte dager, lange netter, kulde og hvile var viktigst. Mens Sommer, han mente at fest, varme, masse aktivitet og lange lyse netter hele året var viktigst. Brødrene som var like sterke og like vise på hver sin måte greide ikke å slutte å krangle om hvem som skulle styre landet.

En vakker, vis kvinne som elsket dem begge høyt ba de slutte fred og bli enige. Hun fortalte at begge deres kvaliteter var viktig for landet og at en balanse mellom alt var det beste for alle, både folk, fe og natur. Hennes bønn prellet av som vann på en gås og de to brødrene fortsatte krangelen. En varm sommerdag, når solen var på sitt sterkeste hadde Vinter fått nok, han brukte all sin makt og greide å skade sin bror med sitt mektige sverd. Sommer falt om og greide ikke å reise seg igjen. Kvinnen så hva som skjedde og med stor sorg bar hun med seg kroppen til Sommer for å helbrede han.

Fra denne dagen regjerte Vinter over det vakre landet som konge. Dagene ble kortere og kortere, temperaturen kaldere og kaldere og alt ble stille og rolig. Selv om Vinter elsket å være konge, så savnet han sin bror Sommer inderlig. Savnet ble større for hver dag som gikk. Han så verken til han eller kvinnen som hadde tatt han vekk fra stedet de hadde sloss. Til slutt var landet dekket i snø, is og alt stod stille.

Kong Vinter følte stor sorg og anger over å ha skadet sin bror. Han var sliten, trøtt, trist og lei. På årets kaldeste, korteste og mørkeste dag gikk han tilbake til stedet hvor han hadde skadet sin elskede bror så stygt når solen hadde vært på sitt sterkeste. Der møtte han kvinnen igjen. Og til sin store glede hadde hun med seg hans bror Sommer. Han var helt frisk, takket være pleie og samvær med kvinnen var han sterk og klar for livet igjen.

Kong Vinter var sliten og lei. Nå trengte han å hvile. Derfor ga han villig sin krone til sin bror Sommer og ble med kvinnen for å hvile frem til neste solverv. Etter denne dagen byttet de to brødrene på å styre landet og den vakre kvinnen sørget for at de holdt seg friske og i balanse til sin tid på tronen. På denne måten ble det en jevn balanse av natt og dag gjennom året. Naturen får både hvile og feste og vi kan glede oss over årstidene.

Å lage vakre blomsterkranser er en fin aktivitet for å feire sommeren, naturen og solens kraft🌞🌸

Her er noen tips til hva du kan gjøre for å feire Litha:

  • Tenn bål eller lys for å feire solen. Mediter gjerne og visualiser at solens styrke trekkes inn i solarplexus chakraet ditt. Dette chakraet er plassert midt i magen rett over navlen.
  • Lag blomsterkranser og punt deg selv eller plukk buketter med vakre villblomster og dekorer rundt i hjemmet ditt.
  • Bruk fargene rødt, oransje og gult. Både i klær, pynt, stearinlys og i blomster. Dette skal symbolisere elementet ild og vitale energiene som er under denne sabbaten og gi deg ny kraft.
  • Skriv en liste over ting du ønsker å gi slipp på/ eller som du ønsker deg og hiv det inn i bålet eller brenn det i en ildfast form. Dette er en magisk tid for transformasjon. Nå snur ting!
  • Samle morgendugg på denne magiske dagen og bruk det i drikkevannet eller teen din. Du kan også samle det og gi forskjellige brygg og salver ekstra kraft.
  • Manifester og visualiser positive forhold og partnerskap.
  • Gi din kjære eller en du tenker på litt ekstra oppmerksomhet rundt denne tiden. Alt av arbeid for kjærlighetslivet og seksuallivet ditt vil være veldig fruktbart nå.
  • Tegn eller fargelegg vakre malaer som skal representere parforholdet ditt og familien. Send gode tanker og intensjoner mens du fargelegger.
  • Knytt kontakt med alvene: Velsigne hagen, pynt den med vakre krystaller eller annet pynt, ofre alvene litt søtsaker og vær god mot dyr og naturen. Vis alvene godvilje ved å plukke søppel og varsle hver gang du skal klippe plenen eller gjøre hagearbeid. (Alvene liker en så naturlig hage som mulig). Bygg gjerne en sirkel av steiner eller krystaller som de kan danse inni. Vinner du deres gunst kan det hende at du får en hage som blomstrer og trives enda mer enn tidligere.

Her kan du se podksastepisoden jeg har hatt om Litha:

Ønsker deg som som leser dette en magisk og velsignet Litha🔥🌞

Sommerklem sendes fra meg🧙🏻‍♀️

Ragna er tarotekspert, skribent og stolt heks. Hennes hovedfokus er tarot, heksekunst og spirituell utvikling. Hun holder kurs i tarot og har en medlemsside, Lunation, for moderne hekser.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.