Heksekunst og Paganisme,  Heksetips,  Sabbater,  Spirituell prakis

Hva er Lammas/ Lughnasadh?

Vær hilset hekser! La oss snakke om de magiske åtte dagene, eller sabbatene som vi paganister (hekser, wiccanere, druider osv.) feirer. I denne lille serien om sabbatene i årshjulet forteller jeg om hvorfor vi feirer og elsker disse dagene. Årshjulet følger Moder Jord naturlige rytme og hjelper oss å huske at det er en tid for og en energi for alt. I denne artikkelen snakker jeg spesifikt om Lammas/ Lughnasadh hvor det første kornet og innhøstningen feires🌾

Årshjulet (for den nordlige halvkule). Lammas/ Lughnasadh feires alltid på 1. august.

Den første høstfestivalen og hedring av kornet

Lammas/ Lughnasadh er den første innhøstings-sabbatene og den feires alltid 1. august. I slutten av juli og starten av august kan man se at kornet begynner å modnes, bli gyllent og gult. Bøndene forbereder seg til den første innhøstningen og dette markerer tidspunktet midt mellom høysommer og høstjevndøgn (Mabon). Dette er en tid fylt med forventning, håp og glede over innhøstningen som straks skal starte. Selv om man ser mye av resultatet er klart, så er det fortsatt en del usikkerhet rundt hvordan høstens resultater blir. Lammas betyr «brødmesse» og en hyllest av kornet er en sentral del av denne feiringen. Nederst i artikkelen har jeg noen forslag til hvordan du kan feire denne sabbaten.

Nå kan du begynne å høste det du sådde ved Imbolc

Lammas/ Lughnasadh markerer den første innhøstningen. Frøene som ble sådd i vår er nå klare til til å nytes. Hvordan reflekteres dette i ditt liv ellers? Lammas er en tid som er fylt med god energi og glede over rikdommene som kommer fra Moder Jord. Kan du si det samme om egne mål og drømmer for året. Dette kan være en fin tid å reflektere over hva du har fått til så langt i år. Har planer gått slik du hadde ønsket? Hva kan du eventuelt gjøre annerledes slik at du kan høste det du ønsker deg?

Under Lammas/ Lughnasadh feirer vi overfloden til Moder Jord💛

Kornet modnes takket være solguden Lugh

Lammas kalles også Lughnasadh og er oppkalt etter den keltiske solguden Lugh. For å hedre og støtte Moder Jord, brukte denne evnerike guden sin energi til å modne kornet. Under den første innhøstningen kuttes kornet (guden) ned under sitt mest næringsrike, med et løfte om vekst igjen neste år.

Lugh var en dyktig og sterk gud som hadde en evne til å forbedre alt han kom over. I irsk folklore var det takket være Lugh at øya Irland ble så vakker og fruktbar som den er. Lugh giftet seg meg Ériu som representerte øya Irland. Èriu var opprinnelige en stygg gammel kjerring, men da hun giftet seg med Lugh ble hun blendende vakker.

En gud med mange evner (og koner …)

Lugh var en mester over mange yrker. Han ble også kalt «Den som skinner» (direkte oversatt dra «The Shining one») og «Han med mange evner». Den keltiske solguden var en dyktig mester over både snekring, smiing, våpen håndtering, krigføring, musikk, magi og historie. Han var en fryktet kriger på slagmarken og selv om han var en mester over mange våpen, var det hans beryktede spyd som var mest kjent.

Lammas er også sabbaten som markerer tidspunktet hvor guden gifter seg med gudinnen (sommer møter høst). Denne gangen giftet Lugh seg med Blodeuwedd (gudinneaspektet kan variere her), som var den vakreste av de alle, nemlig jomfruen av blomster.

Lugh er en fin gud å takke og be til når du ønsker å forbedre dine evner i hva enn det måtte være. Denne energiske og modige solguden vil hjelpe deg å finne fokus og overskudd til å tilspisse det du ønsker å bli bedre i. Trenger du mot kan også Lugh skjenke deg deg dette. Ved forlovelse eller nye forhold vil også Lammas og en tanke til Lugh være et fint tidspunkt å hedre denne sammenkomsten av kjærlighet.

Her er noen tips til hvordan du kan feire Lammas:

 • Hyll kornet ved å bake brød eller rundstykker og nyt de i godt lag.
 • Brygg øl.
 • Plukk bær og lag syltetøy.
 • Kjøp og lag mat av lokalt dyrkede matvarer.
 • Velsigne giftermål, forlovelser eller babyer. Dette er en perfekt dag å gifte seg på!
 • Lag en nydelig dekorativ krans av det første gylne kornet.
 • Tilspiss dine evner og sett opp mål for hvordan du mer effektivt og presist kan nå dine mål. Send Lugh («Han med mange evner») en takk.
 • Se på bilder fra sommeren og send takk for den fantastiske tiden du nettopp har opplevd. Takknemlighet fungerer som «motgift» på eventuell frykt du måtte ha om resultatet rundt innhøstningene (enten det er i landbruk eller i andre prosjekter i livet ditt).
 • Bruk krystaller som citrin, tigerøye og solstein for å få mer energi og overflod i livet ditt.
 • Pynt alteret ditt med solsikker, gule og oransje lys, korn, gule og oransje krystaller for overflod.
 • Eteriske oljer som er fine å jobbe med er Francissens (røkelsestre), basilikum, rose og sandeltre.
 • Nyt måltider ute og takk solen som fortsatt har masse varme i seg før høsten tar over.
 • Kos deg ved et bål ute og mediter ved å se i flammene. Du kan også bruke stearinlys.
 • Bruk klær med disse fargene: dyp grønn, gyllen gul, dyp oransje og bronse.

God Lammas, og velsignet skal du være!

Motivasjon, energi, vitalitet og glede sendes fra denne heksa 🧙🏻‍♀️

Her kan du høre min podkastepisode om Lammas/ Lughnasadh:
Bøker jeg anbefaler hvis du ønsker å fordype deg i årshjulet:

Ragna er tarotekspert, skribent og stolt heks. Hennes hovedfokus er tarot, heksekunst og spirituell utvikling. Hun holder kurs i tarot og har en medlemsside, Lunation, for moderne hekser.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.