Heksekunst og Paganisme,  Spør Heksa

Hva er en moderne heks?

Føles det rart å si ordet heks? Kanskje du forbinder det med stygge gamle damer med vorter, krokete nese og ond latter? Mange får dessverre disse negative ladete assosiasjonene når du nevner ordet heks. Mye av dette kommer av de grusomme hekseprosessene som tusenvis av kvinner og menn ble ofre for helt fra tidlig 1400-tallet frem til midten av 1700-tallet. På denne tiden ble folk opplært til å tro at det å være heks det samme som å være ond. Det har også vært en stigmatisering og negativitet rundt det å være spirituell, føle en nærhet til naturen og dens energier helt frem til i dag, men heldigvis så ser vi en positiv endring i dette nå. Det hjalp ikke å brenne, drukne eller torturere oss til døde, we are back!🧙🏻‍♀️

Mange spør meg hva jeg mener med, eller om jeg kan definere hva en moderne heks her. Først vil jeg si at ordet moderne kommer fra tiden vi lever i. Nå bruker vi mange teknologiske duppeditter til å møtes online, det finnes mer og mer spirituelt rettet apper som enhver heks drar stor nytte av, da trenger hun ikke å ha med seg en stor tung skyggebok hele tiden. Personlig så bruker jeg for eksempel appen Pinterest masse til både å samle inspirasjon, men også til å en slags oversikt med forskjellige termer, sabbater, tarotkortlegg, urter, symboler også videre. Du må gjerne følge min personlige Pinterest tavle som jeg kaller «Paganisme/ wicca». Pinterest kontoen min er et herlig virvar med sikkert en million tavler og ikke så mye system, men for meg er det et flott sted å hente inspirasjon og lære nye ting.

Poenget mitt her er at det finnes haugevis med digitale og moderne ressurser som nåtidens heks kan dra stor nytte av. Så gå ut på en liten oppdagelsesreise og se om du kan høste inn litt visdom, tips og inspirasjon til din unike og herlige praksis.

Det er kanskje ikke alle som har med seg tarotkort i sekken eller veska når de er ute på tur, eller?

Ikke helt som alle andre

Når jeg spurte mine kjære medlemmer i den digitale heksesirkelen (altså, vi er jo moderne hekser) Lunation, så svarte flere at en heks, moderne eller ei (med tanke på bruk av moderne duppeditter eller ikke), er kanskje ikke helt som andre. Hun tør å skille seg ut. En heks tør å stoppe opp og ta seg tid til å lukte på blomster, lytte til vinden, kjenne etter hvordan hun har det i kroppen og hva intuisjonen hennes sier at hun har lyst på av mat den dagen. En heks står opp for andre og er modig og sterk ved å tørre å være sårbar og åpen.

En moderne heks er en vis kvinne (eller mann) som er i kontakt med sin indre visdom, sjel og indre kraft. Mange hekse ønsker å dele av denne visdommen og hjelpe andre med sine erfaringer. En heks lever i takt med naturens og månens sykliske energier. Hun følger bevisst eller ubevisst årshjulet og vet at det er en tid for alt. En heks er kraftfull og sensitiv på en og samme gang. En heks er ikke redd for å være i kontakt med sin indre magi, kreativitet og intuisjon. En heks hedrer og har dyp respekt for naturen og alle dens vesener.  En heks er seg selv 100 prosent og er ikke redd for å ta plass eller være i sin kraft.

Med dette sagt så er ikke en heks bedre eller mer verdt enn andre. Det er ikke sånn at kvaliteten av hver enkeltes spirituelle praksis øker ved å være mer i kontakt med naturen, ha et alter, utøve ritualer eller sende en takk hedenske guddommer. Spiritualitet og spirituell praksis er veldig personlig og individuelt. Det viktigste er at du føler en glede, mening og mer flyt i livet ved å utøve en eller annen form for spirituell praksis.

Jeg finner stor ro ved å fokusere min spirituelle praksis foran mitt alter/ personlige kraftsted.

Det er mange måter å være heks på

Det er noen som reagerer på det å definere hva en heks er ettersom de føler at det fører til en begrensning. Dette er virkelig ikke min hensikt og du kan være heks på akkurat den måten du selv føler er best. Det viktigste er at din praksis fører til noe positivt og godt hos deg, som igjen fører til en positiv ringvirkning til de rundt deg.

Det er dessverre i enkelte heksemiljøer og samfunn, som alle miljøer, både spirituelt og ellers, en form for «snobberi» eller hierarki i forhold til hvor bra heks eller hvor spirituell du er. Dette er ironisk siden fellesnevneren for det ultimate målet innen nesten all spirituell praksis, uansett retning, er å gå vekk fra egoet begrensende falske sannheter, som nettopp en sånn form for hierarki er. Vi at du er bra nok akkurat slik du er i din praksis. Vi må alle finne vår egen vei og metode, som antageligvis vil utvikle seg og endre seg ettersom tiden går.

«Tangenheksa» er akkurat slik hu skar væra.

Det finnes så utrolig mange måter å være heks på, samt måter å utøve heksekunst. Du kan være en urte- og planteheks, kjøkkenheks, veilederheks, intuitivheks, en healerheks, en kreativ heks, en formel og ritualer heks, måneheks, og en god blanding av alt sammen. Det finnes ingen grenser for hva en heks kan være. Men en fellesnevner er kanskje som nevnt tidligere ei dette innlegget koblingen til naturen, en positiv og kjærlig praksis og den sykliske måten å leve på.

Du kan være en herlig blanding av det du måtte ønsker! Selv er jeg påvirket og føler meg nær forskjellige typer kulturer. Jeg har en dyp forkjærlighet for den keltiske mytologien og de britiske øyer (har nok bodd der i et tidligere liv), men jeg føler også en sterk dragning og gjenkjennbarhet til det norrøne. (Fun fact: navnet mitt er norrønt og bety «råd», så det passer jo veldig bra at jeg gir råd og veiledning i dette livet). Samtidig så er visdommen og filosofien fra det eldgamle India, ayurvedisk og yogisk visdom veldig viktig for meg. Alt dette pluss min erfaring med den kulturen og familien jeg har valgt å reinkarnere med i dette livet er med på å definere hvem jeg er. Dette påvirker min spirituelle praksis, og det er helt greit. Dette kan du gjøre også.

Finn din unike praksis og vær stolt av deg selv!

Jeg digger forfatter av den kule boken Yoga Witch Sarah Robinson nettopp fordi hun og understreker at det er helt ok, og til og med bra å sette sammen din praksis og heksekunst etter dine personlige favoriseringer og dragninger mot forskjellige kulturer og praksiser. Det samme sier Lisa Lister, forfatter av Witch: Unleashed. Untamed. Unapalogetic. (kraftfull lesning, hold fast i hatten når du leser denne!) Du kan være akkurat den heksa du ønsker å være, ferdig snakka.

Vær stolt av å være en moderne heks – verden trenger deg!

Avslutningsvis vil jeg oppfordre deg kjære leser, som mest antakelig er en moderne heks, til å være stolt av deg selv og den du er. Vi trenger flere moderne hekser i denne veldig maskuline og yang-fokuserte verden. Menneskeheten trenger hjelp av moderne hekser til å huske igjen. Hjelp til å huske hvorfor det er årstider, hvorfor månen har sine faser, hvorfor gleden så mange søker ligger rett foran nesa på en: i øyeblikket, i her og nå. Og at vi alle besitter kraften til å komme inn i det magiske øyeblikket når som helst. Det er ved å nyte dette, sann glede og mening stiger frem.

Hekseklem og en klype magi sendes fra Ragna🧙🏻‍♀️

Ønsker du å feire Mabon med andre moderne hekser? Bli med på Heksetreff på Tangen 23.-25. september da vel!

Ragna er tarotekspert, skribent og stolt heks. Hennes hovedfokus er tarot, heksekunst og spirituell utvikling. Hun holder kurs i tarot og har en medlemsside, Lunation, for moderne hekser.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.