Heksekunst og Paganisme,  Sabbater

Hva er Beltane?

La oss snakke om de åtte magiske sabbatene! I denne artikkelserien kan du lese om de åtte forskjellige høytidene vi hekser elsker og setter pris på. Disse åtte helligdagene følger Moder Jords naturlige rytme og minner oss på at vi også er en del av henne. I denne artikkelen skriver jeg om Beltane

Beltane feires fra midnatt den 30. april til midnatt den 1. mai.

Dette er Beltane
Beltane feires vanligvis den 1. mai, noen velger å starte den siste kvelden april og fortsetter feiringen frem til 2, mai. Beltane er den paganistiske høytiden eller sabbaten hvor vi feirer den fruktbare jorden og den magiske vekstperioden vi befinner oss i på våren. Det er en feiring av både oppblomstring, vekst og transformasjon på flere plan.

Nå er våren her for fullt!
Beltane er en feiring av at våren har kommet og temaene fruktbarhet og seksualitet. Dette er en magisk, potent, vital og kreativ periode hvor prosjektene dine kan få en ekstra boost, og kjærlighets- og seksuallivet kan få en oppblomstring og eventuell renessanse.

Bare se for deg jordene her i Norge i mai, ofte fortsatt urørt, men straks klar for å bli «befruktet». Jorda ligger der mørk og ubrukt, bare full av potensiale – klar for å vise hva som er mulig.

Romantikken og yrheten synes mer i dyrelivet på denne tiden (og hos oss mennesker?). Fuglene er travelt opptatt med å ordne reir til eggene som skal legges. I fjøsene er det lamming og kalving og det samme skjer i skog og mark. Moder jord er på sitt mest fruktbare både i plante- og dyrelivet det synes hvor en du ser på denne tiden.

Hyller guden Belenus
Sabbaten Beltane har fått navnet sitt etter den keltiske healing-guden Belenus (Belenos/ Belinus). Navnet betyr «den skinnende» eller «den opplyste». Det er noe diskusjon rundt etymologien rundt navnets betydning. Noen mener også at Belenus betyr å være sterk og suveren. I tillegg til sine helbredene evner, hadde han også en betydelig leder- og farsrolle for det keltiske panteonet.

Grunnet sabbatens fokus på fruktbarhet og seksualitet, blir Belenus en sentral guddom siden gudinnen (moder jord) blir befruktet og penetrert av guden (frøet/ solen/ varmen) om våren. Belenus er faren, den sterke, vise, beskyttende og virile kraften som fyller den mottagende, skapende og omsorgsfulle moren.

Gudinnen bli svanger
Gudinnen som ble fruktbar under ostara (ved vårjevndøgn) blir nå svanger og skaper for hver dag som går mirakler i form av spirer, vekster og etter hvert fødsler. Å danse rundt en maistang/ Maypole (se bildet) er en eldgammel tradisjon som fortsatt gjøres den dag i dag.

Stokken symboliserer det maskuline/ guden, som penetrerer og forener det feminine/ gudinnen, som symbolsk blir fremstilt av blomsterkransen(e) som stokken er tredd gjennom. Med dette kan man også si at Beltane er en feiring av seksualiteten og den iboende driften og lysten til å formere oss, nyte seksualiteten og å skape. Skapelsen kan selvsagt være barn, men ren seksuell nytelse er også et viktig aspekt under Beltane. Du kan videre trekke denne filosofien helt ned til det å skape eller være kreativ. Dette er en perfekt sabbat å jobbe med når du trenger mer inspirasjon/ kreativitet. Å bli tryggere på deg selv, kroppen din og din seksualitet er også fint å jobbe med under denne energien.

Flørt uhemmet!
Beltane er også en perfekt tid å flørte, leke, ha sex, nyte og bare være i den herlige energien. Gå på date, nå ut, nyt kroppen. Har du allerede en partner så kan dette være en perfekt tid på året å tenne litt gnistrer og sprite opp sexlivet og generelt få mer intimitet inn i forholdet. Nyt kroppen til deg og partneren din. 

Slik kan du feire Beltane
Nå har du allerede fått noen tips til hvordan du kan feire denne høytiden, men her kommer det litt flere forslag:

 • Velsigne og hedre naturen. Velsigne hagen din og/eller nærliggende naturområde du bryr deg om. Har du ikke hage eller du bor i byen, så send gode tanker og velsignelser til potteplantene dine og yndlingsparken din.
 • Hedre og bruk elementet ild. Tenn et lys og sett det øst i huset/leiligheten. Da du tenner det kan du si høyt eller inni deg: «Med dette lyset som stiger i øst, kommer godhet og beskyttelse for meg og min familie. Lyset fjerner mørket, negative energier og sammen med vårens herlige lange lyse dager fylles livet vårt med glede, hell, håp og kjærlighet.»
 • Kos deg med blomster. Flett blomsterkranser og pynt både deg selv og hjemmet med vårens vakre blomster.
 • Jobb med selvfølelsen og din holdning til kroppen din. Si til deg selv hver dag at du er vakker, at du gjør en god jobb og at du er elsket. Jobb gjerne med formler som øker selvfølelsen din.
 • Hjelp dyrene og naturen. Gi et lite bidrag til en organisasjon som beskytter dyr og/ eller natur. Plukk gjerne søppel i nærområdet ditt og skjem bort kjæledyret ditt litt.
 • Utfør litt magi. Samle morgendugg i en liten beholder under Beltane. Disse dråpene har kraftfull energi som hjelper deg å holde huden ung og øker fruktbarhet. Flott å bruke i magiske formler for å øke deres gjennomføringskraft.
 • Lag en maistang. Lag en egen maistang til å feire vårens vekstperiode, lyst og sunne seksuelle drifter. Pynt den med blomster og sløyfer.
 • Puss opp i hjemmet. Denne sabbaten skjer under Tyrens stødige tegn. Det vil si at alle endringer du gjør nå vil vare, være solide og gi mye glede og nytelse. Se deg om i hjemmet om det er noen forbedringer som kan gjøres. Reparer og ta vare på de materielle tingene i livet ditt også. Dette er også en veldig flott tid å kjøpe og selge hus og eiendom.

Gudinnen blir befruktet av guden – feminint og maskulint forenes.

Beltane er den mest potente tiden for naturen her på den nordlige halvkule. Dette er når gudinnen blir befruktet av guden. Moder Jord er på sitt mest fruktbare på denne tiden av året. Vi kan se det når vi forbereder jordene våre for den kommende sesongen. Dette er det perfekte tidspunktet for å avle, plante og skape. Fuglene bygger reir, dyrene formerer seg, og mange av oss er forelsket i den søte våren. Livet blomstrer overalt, og snart endres fargepaletten fra grått og brunt til lyse grønntoner. Dette er når den feminine og den maskuline energien forenes, og med denne foreningen skjer det skaperverk hvert sekund. Dette er en perfekt sabbatsfeiring for å hylle kjærlighet, seksualitet og fruktbarhet (kreativitet).

Bål er en sentral del av feiringen.

Ordet Beltane betyr «klart lys» eller «heldig ild». Det er en gunstig tid for å være kreativ, energisk og «der ute». Elementet ild er viktig under denne festivalen og kan være et sentralt element i din feiring av denne sabbaten. Bruk ild til å beskytte, transformere og frigjøre. Tenn et stearinlys og fokuser på flammen, be ildåndene om å beskytte og være med deg og familien din. Transformer alt negativt til positivt.

Du kan også lage et bål og tilbringe tid rundt flammene med folkene du er glad i. Hvis du ønsker det, kan du lage en liten seremoni av det og skrive lapper med temaer og energier du ønsker å frigjøre, for så å kaste dem (trygt) på flammen for å forvise dem.

Her er noen forslag til hvordan du kan feire Beltane:

 • Arbeid med blomster og Moder Jord. Få jord under neglene og/eller planlegg hvordan hagen din skal være i år.
 • Dekorer ditt alter/kraftsted med blomster, frø og grønne farger.
 • Vask ansiktet ditt med morgendugg på Beltane-morgenen (1. mai). Den sies å ha magiske foryngende egenskaper.
 • Feire kroppen din og hedre seksualiteten din. Si fine ting til deg selv og partneren din. Dette er en god dag til å gjøre du vet hva
 • Tenn et bål: stearinlys eller kanskje til og med et bål. Dans og arbeid med de transformerende flammene (vær forsiktig). Spør ildåndene om råd.
 • Lag en maistang, feiret både det maskuline og det feminine gjennom pynt.
 • Vær snill mot både dyr og naturen rundt deg. Vær ekstra kjærlig mot alle levende ting denne dagen.

Ha en velsignet og gledelig Beltane-feiring!

Vær så god! Kjærlighet og lys fra meg‍🧙🏻‍♀️

Kilder til min research for denne artikkelen:

 • En moderne hekseveiledning til årets hjul av Judy Ann Nock.
 • 2022 Heksenes Dagbok av Flavia Kate Peters & Barbara Meikle

Ragna er tarotekspert, skribent og stolt heks. Hennes hovedfokus er tarot, heksekunst og spirituell utvikling. Hun holder kurs i tarot og har en medlemsside, Lunation, for moderne hekser.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.